A reflexológia elmélete

Ugyanúgy, ahogyan a többi természetgyógyászati módszer, a reflexológia is egy holisztikus rendszer. Ezt a holisztikus szemléletet Lao-Ce örök érvényű gondolata pontosan tükrözi: „A világban minden mindennel összefügg, egységet alkot”.

A holisztikus gondolkodásmód tehát a teljességből indul ki, és a komplex egésztől közelít a részek felé. Így tekint a természetgyógyász, reflexológus is a kliensére: komplex egészként, test – lélek – szellem egységeként, EGÉSZ emberként. És csak az egészet megismerve közelíti meg a részeket, a részproblémákat, tüneteket. Mert az egész mindig több mint a részek összessége!

Nem elég ezért a részproblémákat kezelni, mert az még nem adja ki az egészet. Ahogy csodálatos nyelvünk mondja: az EGÉSZséget kell helyreállítani. Nem csak a tüneteket kell tehát kezelni, hanem az egész embert, annak testi – lelki – szellemi mivoltában.

A reflexológia egy empirikus (tapasztalati) természetgyógyászati módszer. A kialakulásában is a pragmatizmus volt jellemző, ugyanúgy, mint az összes nagy keleti gyógyító rendszer (hagyományos kínai orvoslás, ajurvédikus orvoslás) esetén: ami működött, azt elkezdték egyre szélesebb körben használni a gyakorlatban, függetlenül attól, hogy tudományosan bizonyítható volt-e a működése, vagy sem.

Alapja a talpakon és a lábfejen  található mikrorendszer, mely a teljes szervezetünket leképezi. Ezeken a területeken megtalálható minden egyes szervünk kivetülése. Célirányos ujjnyomással, masszírozással, ezen zónák ingerlésével hatni tudunk a zónákhoz kapcsolódó szervekre.
A reflex rendszer kétirányú, vagyis bármilyen elváltozás, energetikai zavar, megbetegedés, hiány- vagy túlműködés egy adott szerven jelezni fog a szervhez tartozó reflexzónában is – érzékenységgel, fájdalommal, lerakodással, tónusváltozással. Ezek a jelzések lehetőséget adnak arra, hogy már nagyon korai stádiumban, az egyensúly megbomlásakor hatni tudjunk az adott szervre, és az öngyógyító folyamatok beindításával, életmódváltással elkerüljük a betegséget.

A reflexzónás  talpmasszázs kortól függetlenül használható a megelőzésben, a már fennálló problémák kezelésében (a hagyományos kezelések mellett), és rehabilitációban egyaránt.

Kiegyensúlyozottság

Kiegyensúlyozottabb, egészségesebb lesz a test, boldogabb a lélek.

Egészség

Már heti két kezelés is beindíthatja az öngyógyító folyamatokat.